Friday, 29 November 2013

HASIL KERJATANGAN SAYA ~FELT CRAFT...PART9

hehehe... kali ni sy nak kongsikan gambar felt cake....
tapi kek sy nie dah terlebih gebu.....hehehe.... kembang sangat...

dah lama dah sy download template felt kek nie...
tapi tak ada masa nak buat...
sekarang nie tengah ada masa, sebelum sy mula dengan projek untuk cuti sekolah yang dah pun bermula (emm....ada sebulan lagi sebelum buka sekolah..)
jadi pembuatan kek pun dimulai.....

 template tu untuk buat chocolate strawberry cake....
tapi kain felt warna coklat sy dah habis pulak.... 
jadi sy ubah la sikit (bukan sikit kot, banyak rasanya).....
sy nak guna template tu untuk buat rainbow cake....
sebab hari tu ada tengok pic rainbow cake tu kat satu majalah masa tunggu kereta di servis.....
 tapiiiiiiiii......hehehe....
kain felt warna putih sy tu tak cukup pulak..tinggal sikit sangat...
lagipun putih kan cepat nampak kotor....
jadi sy gunakan kain felt warna pink la untuk buat felt kek sy nie....
nama kek tu pun kenalah tukar, bukan lagi  chocolate strawberry cake tapi strawberry rainbow cake....
emmmm!!! akhirnya inilah hasilnya....... 

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

hehehe.... kebetulan ada pulak bunga orkid ni, jadi sy snap aje la... cantik jugak kan.....
kembang kan....kan...
hahaha.... teringat pulak pepatah lama...
'bagaimana acuan, begitulah kuihnya'.....
hehehe...... dah kena sangatla tu.....





Ni pic rainbow cake yang sy snap pic nya dari majalah...
majalah apa sy pun dah tak ingat.. warna-warni kan, budak-budak mesti suka ye tak??.....
cadangnya nak buat macam tu le.. tapi sy kekurangan bahan...


strawberry rainbow cake nie sy buat, memang special untuk anak dara sy nie, syifa @ nana.... tengok betapa gembira dan tak sabarnya budak kecik nie nak main kek tu....
tak sempat sy nak buat hiasan pada kek tu...






inilah template felt cake yang sy dapat kat google image

selamat mencuba pada yang teringin nak buat sendiri.....senang je..nak buat pun tak makan masa yang lama, pendek kata kejap je dah siap.....
ok... tata..titi...tutu....


Friday, 15 November 2013

FILEM SERAM- THE CONJURING....



Dah lama sebenarnya sy tak menonton filem seram / horror nie...Filem hantu yang paling akhir sy tonton dulu adalah filem 'Kuntilanak', tahun bila ye?? 2006 /2007 cam tu la...dah tak ingat.. tapi yang sy masih ingat sampai sekarang adalah dialog nie "Kalau suara kuntilanak itu dekat artinya dia jauh dari kita, tapi kalau suaranya semakin jauh terdengar itu artinya dia dekaaaaat padamuuu"  

Hari ahad yang lepas adik sy bersungguh-sungguh mahu sy menonton satu filem seram nie... sy nie bukannya berani sangat tengok filem2 seram nie.. takut terbayang-bayang... tapi adik sy nie kata filem yang nie tak seram...biasa-biasa je... jadi sy pun gagahkan diri untuk menonton... mula-mula dia suruh  tengok  filem yang bertajuk 'INSIDIOUS'... Tak seram sangatlah, boleh la.. hantu dia macam orang je....(dah keluar filem 'INSIDIOUS 2', saya baru tengok 'INSIDIOUS'.... hehehe.... ketinggalan betul....)

Tapi yang sy nak cerita nie pulak bertajuk 'THE CONJURING'... kisah benar yang difilemkan....


'THE CONJURING'
sedikit sinopsis cerita ni.. ikut apa yang faham le ye....

Cerita nie berkisar tentang Roger dan isterinya, Carolyn yang berpindah masuk ke sebuah rumah lama yang baru dibeli.. Mereka mempunyai 5 orang anak perempuan... Andrea, Nancy, Christine, Cindy dan April.....betapa gembiranya mereka berpindah ke rumah yang lebih besar dan mempunyai bilik yang banyak... tapi kegembiraan mereka tak lama....


Bermula dengan anjing yang tak berhenti menyalak dan enggan masuk ke rumah..... anjing itu mati pada keesokan harinya.... Carolyn menyedari kesemua jam di rumahnya terhenti pada jam 3:07.... juga terdapat tanda lebam pada tubuh Carolyn...

Banyak kejadian aneh berlaku.... anak yang kecil mempunyai kawan ghaib, bernama Rory yang hanya boleh dilihat melalui kotak muzik yang terdapat di rumah itu... Cindy berjalan semasa tidur (sleep walker) dan melagakan kepala pada almari yang sedia ada di rumah itu....beberapa kali Cristine terjaga dari tidur kerana kakinya disentap.... Gangguan yang mereka alami semakin menakutkan...



Carolyn meminta bantuan Ed dan Lorraine Warren kerana tak sanggup melihat anak-anaknya ketakutan.... Ed dan Lorraine Warren ni merupakan sepasang suami isteri yang banyak menyelesaikan kes-kes paranormal....Kali pertama menjejakkan kaki ke rumah itu Lorraine dapat merasakan dan melihat kewujudan roh jahat / hantu / bayangan hitam....



Lorraine menyiasat mengenai sejarah rumah itu dan menemui punca mengapa penghuni rumah itu dihantui.....Rumah dan tanah itu pada asalnya milik Bathseba yang mengamalkan ilmu hitam.... Bathseba membunuh anaknya dan menggantung dirinya pada pokok di depan rumah itu...Sebelum mati Bathseba bersumpah untuk mengutuk / menghantui sesiapa saja yang mengusik rumah dan tanahnya .....

Sebelum Roger dan Carolyn, terdapat pasangan lain yang pernah tinggal di rumah itu...anak kepada pasangan itu bernama Rory... Rory dikatakan telah hilang secara misteri....

Terjumpanya ruang rahsia disebalik almari yang ada di rumah itu....terbongkarlah rahsia yang mana Bathseba akan merasuk setiap ibu yang mendiami rumahnya itu untuk membunuh anak-anak mereka...Setelah mengetahui tujuan Bathseba  itu, mereka  sepakat untuk keluar dari rumah itu dan tinggal di motel berhampiran....




Bathseba juga turut mengganggu anak Lorraine yang ditinggalkan di rumah Lorraine bersama ibu Lorraine...




Tidak terkecuali, Carolyn juga turut dirasuk untuk membunuh anak-anaknya.... Dari motel, Carolyn telah membawa 2 daripada 5 anaknya itu kembali ke rumah Bathseba....Apabila Roger, Lorraine, Ed dan pembantunya sampai....Carolyn sedang cuba membunuh Christine di ruang bawah tanah......manakala April tidak ditemui.....



Bathseba tidak mengizinkan mereka membawa Carolyn keluar dari rumah itu.... 




Ed dan Lorraine mesti memulihkan dan menyelamatkan Carolyn di dalam rumah itu sahaja.... tanpa membawa Carolyn kepada paderi atau membawa paderi kesitu........


April dijumpai di bawah lantai dapur rumah itu....... Apabila Carolyn tahu , dia serta merta pergi mendapatkan anaknya itu dengan membawa sebilah gunting......



Ok tu aje sinopsisnya..... nak tau ending nya kenalah tengok sendiri.....

Meh... tengok trailer the conjuring ni dulu..... 








Pada sy filem ni sangat mendebarkan....meremang satu badan.. seram.... Dari lima bintang, sy bagi 4 1/2 bintang untuk cerita ni... Nasib baik sy tak teringat-ingat sangat / terbayang-bayangkan cerita ni selepas menonton hari tu..... Cuma anak sy yang kedua tu je la demam sekejap.... petang tengok cerita ni, malam dah panas badan dia.... hehehe... dia aje la yang sudi menemankan sy waktu menonton filem ni.... suami dan anak sulung sy tu tak berminat dengan filem seram..... masa mula-mula menonton anak sy ni sibuk bertanya kenapa??..mengapa??.. bagaimana??....sebab apa??...macam-macamlah soalan yang berkaitan dengan cerita ni.... lama-lama dia diam je.... bila tanya dah seram ke? "belum lagi, tak seramlah..biasa aje la"...alih-alih malamnya dah demam...hihihi...

secara jujurnya sy tak menonton filem ni secara direct atau terus menonton dari mula hingga ke ending nya.... takut...tengok sy sikit tapi dah rasa seram...hantu dia belum keluar lagi..... sy tepon adik sy tanya bila dan di mana hantu tu akan keluar???....sy sambung balik????....tak.. sy tengok lawak ke der 2 dulu....pastu baru sambung balik sampai ending..... filem ni memang best walaupun seram....

sy rasa pelakon yang meninggalkan kesan pada sy adalah watak Carolyn, yang mana dilakonkan oleh Lilli Taylor... nampak real betul lakonannya....sy tak kata pelakon lain tak hebat...cuma sy rasa  watak carolyn ni lebih menonjol pada pandangan sy...





 Masa Carolyn  dengan April nak main 'Hide and Clap' tu...sy dah jangka dah, mesti hantu tu yang akan clap / tepuk tangan....hahaha.... dah jangka, bila jadi betul terkejut juga....haha..



tiba-tiba ada suara yang mengajak Carolyn bermain 'Hide and Clap'.. 
"hey, want a play Hide and Clap" 
terus ada tangan bertepuk di belakang Carolyn....terkejut tau.....










Boleh dikatakan kerana gambar inilah Carolyn berjaya melawan dari dalam dirinya..... Lorraine mengingatkan Carolyn tentang hari yang tak akan Carolyn lupakan....betapa sayangnya Carolyn pada anak-anak dan keluarganya..... kenangan bahagia mereka sekeluarga pada hari tertangkapnya gambar ini....THE GOOD DAY....








 Inilah 'THE WARREN, Ed dan Lorraine Warren yang sebenar......dalam filem watak mereka berdua dilakonkan oleh Patrick Wilson dan Vera Farmiga.....



Ini pulak anak-anak Roger dan Carolyn yang sebenar bersama pelakon-pelakon yang melakonkan watak mereka iaitu Andrea, Nancy, Christine, Cindy dan April.....Orang yang sebenarnya tu dah tua dah, lama betul mereka ambil masa untuk filemkan kisah mereka ini..... kalau ditengok betul-betul macam ada iras-iras je pelakon dengan orang yang sebenar tu, kan...kan...kan....

so selamat menonton pada yang belum menonton.... tak la seram giler...hehehe...kalau seram giler sy tak akan habis menontonnya.... sy dah pun menonton 3 kali.....best..








Monday, 11 November 2013

HASIL KERJATANGAN SAYA ~FELT CRAFT...PART8




ari tu part one kan, nie dia part two dia pulak...
(hahaha...macam bagus je.... ada part 1, part 2 bagai....)
tapi layan je lah...hehehe...

masih lagi keychain name.....
buat keychain name nie yang remehnya waktu nak potong / gunting kain felt.....
proses masuk fibre yang paling best....
isi fibre, jahit sikit lagi....dah siap....
fuh!!! lega....

 selalunya sy jahit keychain name nie, nama yang nak dijahit tu nama orang melayu...
tapi kali nie... nama cina......pastu terpikir lak, takkan nama cina... nie mesti nama korea.... kan sekarang nie orang tengah fanatik dengan kpop....
jadi sy pun meng'google' le... nak tengok pemilik nama korea tu....mana ke rupa dia?
hehehe... memang betul la nama penyanyi korea....


 nie la dia tempahan terakhir sy untuk tahun nie.....

sy suka jahit felt craft ni... yang sy tak suka jahit dalam tempoh yang ditetapkan......
sy paling tak tak suka dateline ....... mengira berapa hari lagi yang ada / tinggal untuk sy menyudahkan order..... perasaan tu.... kelam kabut, tension, geram, tak sabar nak siapkan order, masa tu sy jeles toi tengok bebudak tu bergolek-golek menonton tv.....
disebabkan felt craft nie dijahit secara 100 percent handmade, jadi speed menjahitnya sama je... nak cepat ke tak kadar kelajuannya sama je....
bila jahit laju2 nanti jahitannya tak nampak kemas pulak....
tapi semua perasaan tu hilang sebaik sahaja sy berjaya menyudahkan order tu.....
ia diganti dengan rasa yang lega sesangat.......


Rasa lega sangat bila segala urusan selesai....

nie tempahan last minutes dari kakak sy......
sorry sis lambat sikit siapnya....



ok bye-bye.... tata titi tutu....

Wednesday, 6 November 2013

HASIL KERJATANGAN SAYA ~FELT CRAFT...PART7




Dah lama tak upload gambar-gambar felt craft sy kat blog nie.....
hari ni sy ada banyak senang....hahaha...
jadi sy nak upload kan gambar-gambar felt craft sy yang terkini.......
kali nie banyak tempahan keychain name..... baru je langsai....lega sesangat-sangat.......
nie part one.....
next time part two.....
ok...

3 daripada 4 keychain name nie ada kisahnya......
(>_<) (^_^) (>_<) (^_^)

 beginilah kisahnya..........

order nie di ambil oleh anak buah sy.....
setelah itu, anak buah sy nie akan telepon sy untuk pass semua order yang di ambil dari sekolah dia.. pada awalnya sy suruh anak buah nie sms kan semua list order tu.... tapi dia kata order tu ada banyak, so letih nak sms......
jadi ok la, dia sebut sy salin..... 
dan berlakulah salah pendengaran...
sy dengar 'SARINA'
sy tanya dia "SARINA ye"
dia dengar kot 'FARINA'
dia ulang sebut "ya...ya...FARINA"
sy dengar 'SARINA'

waktu serah barang dia terkejut.... bibik nama tu salah eja...
"fa...fa..farina bukan sa"
ADUH!!!!!!!
"tak pe bibik boleh betulkan....bibik hebat"....
ai.... kecik...besar...kecik...besar, je budak nie..
nak di ketuk, mak ayahnya ada....
AAAARGH!!!!!!
geram giler....

jadi apalagi misi merepair pun bermulalah.......
sy ada masa satu malam je, untuk merepair......waktu tu pun dah hampir pukul 10malam....
esok dia dah nak balik.....
tak pasal-pasal, overtime sy malam tu......
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
misi berjaya.....
harap-harap tuan punyanya suka dengan keychain name nie......sorry ye atas salah pendengaran tu....heheheh.......



Yang nie pulak order dari kawan-kawan sekelas anak sy.......
2 orang dah bayar dan ambil barang tapi lagi dua tu senyap sunyi je....
haih!!!!!!! tak tau ler......
tahun depan baru nak diambil kot.....




sy nie buat felt craft, saja-saja untuk suka-suka je....
bukan untuk menjana pendapatan.....
seronok tengok, warna warninya buat sy tersenyum gembira.... rasa best sangat.....
tak de belajar kat mana-mana pun...pandai-pandai sendiri je...
tak de pun hadirkan diri kat mana kelas atau bengkel berkenaan dengan felt craft nie.....
tengok kat google image.... pastu cari tutorial...
banyak rupanya tutorial berkenaan dengan felt craft nie...
macam-macam ada......hahahaha....


sy cuma jual felt craft sy ni atas tangan aje....
tanpa melibatkan urusan di pejabat pos ataupun mana-mana bank.....
susah le nak kena pergi bank dan pejabat pos....
hehehe....
nak ada orang bawa baru la sy sampai tempat-tempat tu....
dulu boleh la juga bawa motor, ambik anak prasekolah...
sekarang anak-anak pergi sekolah dengan ayah dia....
sy cuma lambai tangan kat muka pintu aje lah.....
"bye...bye...."
hohoho...
nak pergi kedai naik motor, mimpi aje la.....
'not allowed'


ok tu je la untuk waktu ini.....
lain masa sy upload lagi .......
tata titi tutu....

Monday, 4 November 2013

AIS KRIM....... AIS KRIM......AIS KRIM......



Nie ais krim malaysia.... nie sy dah biasa buat dan makan ....sedap!!!!..favorite nie.... tp hari nie sy nak kongsikan  resepi ais krim yang mahal..... HoHoHoHo.....
Daripada barang-barang nie kita boleh buat ais krim ala ala OREO  Mc FLURRY Mc D.......
HeHeHeHe.......
Sy dapat resepi ni dari fb sjiehan.com 
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=564432110282860&set=a.172207846171957.44270.159962187396523&type=1&theater

barang-barang nak buat ais krim nie sangat mudah didapati...
Nak buat pun senang..... kejap je dah siap.... yang lamanya, nak bagi dia sejuk kat freezer....





kalau ikut resepi asal 
susu kotak full cream 1 1/2 cawan
susu pekat 1/2 tin
sesudu ovelet
sedikit esen vanilla
Blendkan semua bahan kecuali biskut oreo....
blend sampai gebu....
dah siap blend masuk freezer..


disebabkan ada yang komen, manis sangat katanya....
sy pun ubah la sikit...

susu kotak full cream 2 cawan
susu pekat  1/2 cawan je
ovelet 1 sudu
sedikit esen vanilla.
blend sampai gebu.....tapi sy blend dalam 10 minit je...
pastu masuk dalam bekas....
masukkan biskut oreo yang dah dipatah-patahkan.....


dan hasilnya....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
dap...dap....daaaaaap!!


hEhEhE.....
komen dari anak-anak, "terbaik,nanti buat lagi ye mak...."
 komen dari suami, "tie buat sendiri ke? nie buat sendiri??? ok....ok..tak manis sangat....good"

komen yang buat sy tersenyum aje...smile...smile...smile...
sambil makan ais krim...
terasa bertambah kelazatan ais krim tu....



rindu blog sy....



Dah agak lama sy tak jenguk blog sy ni...rindulah pulak kat blog sy nie.....
beberapa waktu kebelakangan nie, sy jadi sibuk sangat.... 
sibuk ngan family sy, mana tempahan lagi.....
huhuhu...
~tired~
tapi nak buat macam mana kan....
hidup mesti diteruskan....

post sy yang terakhir, masa puasa hari tu...
lepas tu dah tak de masa dan mood nak mengadap netbook nie...

Kenapa ye????

28hb julai 2013, ayah mentua sy telah diserang strok.....
masa tu bulan puasa, baru je azan maghrib.....
kiranya baru nak buka puasa.... 
Susah nak terima situasi ayah masa tu..... sehari sebelum kejadian, memang ada menyembang dengan ayah....
macam-macam la yang disembangkan, citer pasal bendang dia... citer pasal anak-anaknya...banyak lagilah yang sempat dibualkan...
tiba-tiba tengok ayah terbaring macam tu, sedih tau....
tapi nak buat macam mana benda dah jadi....
setiap orang ada bahagian masing-masing kan, sy nanti macam mana la gamaknya ye......... 
Nielah ayah mentua sy waktu sihatnya....
kuat lagi masa tu.... asyik ke kedai aje kerjanya.....
Dah tiga bulan ayah cuma minum susu yang di masukkan melalui saluran tiub pada hidungnya..... 
bila semua pergi kerja....sy la yang ditugaskan membancuh dan memberi susu pada ayah...

tengok ayah nie, buat sy teringat pada bapak.....
rindunya kat bapak....
bapak dengan ayah nie tak banyak bezanya....
kedua-duanya rendah, suka senyum, banyak bercerita atau lebih tepat lagi-suka menyembang dan sangat jarang marah anak-anak......

tapi dalam dua tiga hari nie ayah dah tak perlu pakai tiub tu lagi.....
sebab ayah dah nak makan....
makan kanji yang di suap oleh mak mentuaku...
seronok sangat dengan perkembangan terbaru nie.....
harap sangat ayah akan bertambah sihat dan boleh naik motor....
hehehe....