Monday, 27 January 2014

KEK MARBLE DOLU2




Hari ni saya nak kongsikan resepi kek Marble dolu2..... sy jumpa resepi ni kat My Resepi... nampak senang nak buat....sukatannya guna cawan (sy tak suka guna timbang gram tu leceh..)  kek ni kejap je dah siap.....
tapi resepi kek ni sy dah ubah suai sikit.... yelah, nak buat macammana... mixer sy tu dah lama rosak .... tiba2 terasa sangat nak bakar kek macam dulu2... jadi sy ubah suai resepi untuk memudahkan blender sy mengisar bahan2 untuk buat kek ni....

sy buat dua percubaan untuk buat kek ni... cubaan pertama mendapat komen, kurang manis dan warnanya pucat (kurang menarik)...
hurm.....tak pe2... 
sy cuba buat lagi, dan inilah hasilnya.....


seronok sangat...... komen yang diterima, sedap...lain kali boleh buat lagi.....buat masa raya pun ok ..... yes!!! berhasil.....alhamdulillah........



ok nie resepinya....

Bahan2
3 biji telur ( 4 biji kalau telur tu kecil )
1 cawan minyak / majerin
1 1/2 cawan gula (guna 1 cwn je pun ok)
1/2 cawan susu
2 cawan tepung gandum
1 sudu makan baking powder
1 sudu perasa vanilla
pewarna (merah, hijau dan kuning)

cara membuatnya
1.  blend minyak dan gula sampai kembang.
2. masukkan telur dan blend lagi, bagi lagi kembang.
3. masukkan perasa vanilla dan susu, blend lagi.
4. tuangkan adunan ke dalam bekas, dan masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder. kacau rata.
5. bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan aduanan tersebut dengan warna yang berlainan (merah, kuning dan hijau).
6. masukkan adunan tadi ke dalam loyang  secara berselang seli dan bakar.
7. panaskan oven selama 10 minit sebelum memasukkan adunan kek tadi.... 


makan panas2.....sedaaaappp....

ni kek marble pada cubaan pertama sy..... yang ni sy bagi milo, atas permintaan anak teruna sy tu...warna merahnya pucat kan.... sedih tau... 
tak puas hati.... sy buat lagi...

dengan ini terbuktilah PRACTICE MAKE PERFECT...
DI MANA ADA KEMAHUAN , DI SITU ADA JALAN......

hehehe.... sy ni pun nasib baik menjadi....hahaha..... ^_^