Sunday, 22 January 2012

Jom belajar BAHASA HINDI....part 2 ~ LAGU dan TAJUK FILEM HINDI









This time, kita belajar bahasa hindi melalui lagu2 n tajuk2 filem hindi lak ye......bukan apa, tajuk lagu n filem hindi nie boleh diguna pakai dalam perbualan harian tau....Sy dpt translete bahasa nie melalui subtitle mase menonton filem2 hindi d. sedikit sebanyak matlumat dr My Sis In Law yg merupakan kipas-susah mati @ die hard fan filem2 hindi nie...... 




FILEM HINDI

  • MAIN HOON NA : Saya kan ada.
  • EK RISHTA : Sebuah hubungan.
  • KABHI KHUSHI KABHI GHAM : Kadang gembira, kadang sedih.
  • BIWI NO.1 : Isteri no.1.
  • HAR DIL JO PYAR KAREGA : Setiap hati terasa cinta.
  • SIRF TUM : Hanya dirimu.
  • CHORI CHORI CHUPKE CHUPKE : Secara senyap dan sepi(rahsia).
  • ISHQ : Cinta.
  • DIL TO PAGAL HAI :  Percintaan gila / Hati bagai nak gila.
  • KUCH KUCH HOTA HAI :  Sesuatu telah berlaku / Sesuatu berlaku padaku.
  • DIL KYA KARE : Apa hati ni nak buat?
  • AKELE HUM AKELE TUM : Saya keseorangan, awak keseorangan.
  • KA HO NA PYAR HAI : Katakan kau cinta padaku.
  • KOI MIL GAYA : Sudah berjumpa seseorang.
  • DIL LAGA LIYA : Kuberi hatiku padamu.
  • DHADKAN : Denyutan hati(jantung??)
  • MANN : Hati.
  • MUJSE DOSTI KAROGE : Sudikah kau berkawan denganku?
  • MUJSE SHAADI KAROGE : Sudikah kau berkahwin denganku?
  • DIL HAI TUMHARA : Hati ini milikmu.
  • MOHABBATEIN : Kisah cinta.
  • PYAR, ISHQ AUR MOHABBAT : Cinta, cinta dan cinta.
  • HUM SAATH SAATH HAIN : Kita sentiasa bersama-sama.
  • HUM AAPKE HAIN KAUN  : Siapa aku padamu?
  • HUM DIL DE CHUKE SANAM : Saya telah berikan hati saya.



LAGU HINDI
  • PYAR KAR {DTPH} : Jatuh cinta.
  • HO GAYA HAI TUJHKO TO PYAR SAJNA {DDLJ} : Awak telah jatuh cinta, kekasihku.
  • PEHLA PEHLA PYAR HAI {HAHK} : Ini cinta pertamaku.
  • DIDI TERA DEWAR DEWAANA {HAHK} : Kakak, adik iparmu (adik bongsu kepada suaminya) dah gila.
  • MAIN YAHAAN HOON, YAHAAN HOON, YAHAAN HOON, YAHAAN {VZ}: Saya di sini, di sini, di sini, siniiii!
  • ARE RE ARYE KYA HUA : Eh...eh...kenapa ni?






{*_*} Mohon maaf sekiranya terdapat salah d silap sy di laman ini.......{^_^}





Jom belajar BAHASA HINDI




Jom kita belajar bahasa hindi. Bagi kipas-susah-mati filem hindi mesti dah tau serba sedikit bahasa ini kan.....kita mula dengan ayat-ayat yang biasa kita dengar dalam filem ye......dan beberapa perkataan asas.{hehehehe......macam terror aje aku nie....hehehe}....


  • Aap ka nam kya hai : Apa nama kamu?
  • Meri nam Suri Yanti Izz hai : Nama saya Suri Yanti Izz. 
  • Tum kaise ho? : Awak apa khabar?
  • Mein atchi hu : Saya baik (perempuan).
  • Mein atcha hu : Saya baik (lelaki).
  • kiya karti hai : Buat apa tu? 
  • Tum kiya hua : Kenapa dengan kamu?
  • Kuch nahi : Tak ada apa-apa.
  • Aap kaha se aie ho? : Dari mana awak datang?
  • Mein Perak se aie ho : Saya datang dari Perak.
  • Mein tumse pyar karti hoon : Aku cinta padamu (perempuan cakap).
  • Mein tumse pyar karta hoon : Aku cinta padamu (lelaki cakap).
  • Mein nafrat karti hoon : Saya benci kamu.
  • Mein tumse yaad hai : Saya ingat kamu / saya rindu kamu.
  • Kya aap ko Angrazi aati hay? : Adakah kamu faham bahasa inggeris?
  • Haan, Zaror : Ya, sudah tentu.



Asas
  • Larka : Budak lelaki
  • Larki : Budak perempuan
  • Logo : Orang
  • Gaun wala : Orang kampung
  • Admi : Lelaki dewasa
  • Aurat : Wanita
  • Bahen : kakak
  • Meri bahen hai : Kakak saya (perempuan cakap)
  • Mera bahen hai : Kakak saya (lelaki cakap)
  • Mera beti : Anak perempuan saya.
  • Mera beta : Anak lelaki saya.
  • Bhai : Abang
  • Nehi : Tidak
  • Khubsurat : Cantik
  • Pyar : Cinta
  • Pagal : Gila
  • Yaar : Sahabat
  • Dosti : Teman
  • Hum : Aku
  • Tum : Kamu
  • Suno : Dengar
  • Chup : Diam
  • Dil : Hati
  • Bas : Cukup
  • Sapna : Mimpi
  • Soja / sona : Tidur
  • Ji Haa : Ye, betul
  • Kya : Apa? 
  • Kya hua : Kenapa?
  • Khesei : Bagaimana?
  • Zaror : Sudah tentu.














{*_*} Mohon maaf sekiranya terdapat salah d silap sy di laman ini.......{^_^}






Jom belajar BAHASA KOREA......part 2



Jom belajar Bahasa Korea
Bahagian ke 2.


This time kite coba belajar nama panggilan dlm bahasa korea plak e'k!...
Dlm citer korea kite biasa dengar heroin akan panggil hero ia ngan panggilan 'oppa'....hehehee...apa maksudnya e'k????!...



Panggilan
  • Harabeoji : Datuk   
  • Halmeoni : Nenek
  • Appa /  A beoji : Ayah 
  • Eomma / omoni : Emak 
  • Hyung  : Abang {digunakan utk lelaki memanggil abang} 
  •  Oppa  : Abang  {digunakan utk perempuan memanggil abang}
  • Unnie : Kakak {digunakan utk perempuan memanggil kakak} 
  • Nuna : Kakak {digunakan utk lelaki memanggil abang}
  • Jeon : Saya (rasmi / lebih sopan kot)
  • Na : Saya / Aku (xrasmi / biasa digunakan) 
  • Dang shin : Kamu (rasmi)
  • Neo : Kamu (xrasmi / biasa diguna)




Ayat-ayat mudah
  • Saya tahu : Alayo
  • Saya tak tahu : Mollayo.
  • Saya sakit : Apayo
  • Tolong beritahu saya : Malhae juseyo
  • Tolong tuliskan : Sseo juseyo
  • Saya ada air : Mul i- sseo-yo
  • Saya ada kawan Chin-gu i- sseo-yo
  • Saya tak ada masa....  : Si-gan eop-sseo-yo


Perkataan korea

  • Ada : It-da
  • Ada : Isseoyo
  • Tak ada : Opseoyo
  • sangat : aju
  • geo-ui : hampir
  • gajang : yang paling
  • yang terbaik : je-il
  • especially : teuki
  • jae-mi seronok / fun
  • si-gan : masa / time
  • pal-li : cepat





Kahwin (weding)결혼
  • Pertunangan : Yakon
  • Pengantin perempuan : Shinbu
  • Pengantin lelaki : Shillang
  • Kek kahwin : Weding keiku
  • Hadiah kahwin : Weding sonmul
  • Bulan madu : Shinhon yohaeng







*******Sekiranya ada lagi ilmu yg boleh dikongsi bersama, akan adalah part 3 bg topik ini......Sekian..Annyeong-hi gaseyo 




{*_*} Mohon maaf sekiranya terdapat salah d silap sy di laman ini.......{^_^}





Tuesday, 17 January 2012

Jom belajar BAHASA KOREA.



Jom belajar Bahasa Korea

Tetiba teringin beno la plak nak belajar Bahasa Korea nie....Semua nie coz asyik menonton korean drama n korean movie la....Lagu2 K-pop pown makin banyak berkumandang.. Sodap2 didengar....layan jeee...... Disebabkan selalu sngt tengok citer2 korean nie, sedikit sebanyak terlekat la jugak beberapa perkataan yg boleh difahami....ok jom kita belajar Bahasa Korea.........Aja....Aja....Fighting( nie dialog Rain dlm citer Full  House ).




Asas
  • Ya : Ne. (Ye)
  • Tidak : Anio
  • Good bye : Annyong-hi gyeseyo {apabila anda sbg tetamu d.mahu pulang}
  • Good bye : Annyeong-hi gaseyo {apabila anda sbg tuan rumah d.tetamu mahu pulang}
  • Hello : Yeoboseyo {menjawab panggilan telefon}
  • Sila tunggu sebentar : Jamsiman gidariseyo
  • Selamat sejahtera / Apakhabar? / Hello : Annyeong-haseyo / An-nyong hassayo
  • Eoseo oseyo : Selamat datang
  • Terima kasih : Gomapseumnida / Gamsahamnida
  • Cheonmaneyo : Terima kasih kembali/ sama-sama




Pergi
  • Saya akan pergi : Ka yo
  • Saya tak mahu pergi : An gayo
  • Kita takkan pergi : An gayo
  • Pergi : Kha
  • Pergilah : Kha go-ra
  • Saya boleh pergi esok : Chonun naeil kalsu issoyo
  • Saya tak boleh pergi : Mat ka yo
  • Kita tak boleh pergi? : Mat kayo
  • Jom kita pergi : Kap shida
  • Jom kita pergi berjalan-jalan : San chaekaro kapshida
  • Ke mana kamu nak pergi? : Odi kaseyo?
  • Boleh kita pergi? : Kal kayo?
  •  Ok. Jom pergi! : Ne. Kaja-yo
  • Jom pergi restoran : Reseutorang-e kaja-yo

Hari jadi : Saeng il (eul) 생일
  • Bila hari jadi awak? : Saeng iri onje eyo? 
  • Tahniah : Chukahaeyo 
  • Selamat hari jadi kepada kamu : Saeng-il (eul) chukkahada
  • Selamat hari jadi : Saeng il chukka haeyo
  • Selamat hari jadi : Saengil chukka hamnida
  • Sudi tak awak datang ke parti saya? : Nae patie oshiji ankessumnikka?
  • Terima kasih untuk hadiah itu : Sonmul Kamsahamnida 
  • Jemputan : Chodae 
  • Terima kasih kerana menjemput kami : Chodaehae jusyeoseo gamsahamnida
  • Kek : Keikeu 
  • Lilin : Choppul 
  • Hadiah : Seonmul 
  • Nyalakan lilin : Choppulreul kyeoda
  • Tiup lilin : Choppulreul kkeuda 
  • Lagu : Norae


Perkataan korea

  •  Apa? : Muo / Muo ra-go
  • Saya tahu / faham : Araso
  • Maaf : Mian / Mian nata
  • Maaf  / sorry : Mianhamnida / Joesong-hamnida
  • Maafkan saya / Excuse me : Sillyehamnida
  • Tidak mengapa / It's alright : Gwaenchansseumnida

*******Sekiranya ada lagi ilmu yg boleh dikongsi bersama, akan adalah part 2 bg topik ini......Sekian..Annyeong-hi gaseyo 



{*_*} Mohon maaf sekiranya terdapat salah d silap sy di laman ini.......{^_^}









    Monday, 16 January 2012

    Best gak citer nie.....27 DRESSES



    Citer nie release tahun 2008..Genres comedy romance....
    sy tgk ari ahad lepas..15 jan.kat TV3...


    Starring
    Katherine Heigl as Jane
    James Marsden as Kevin 
    Edward Burns as George ( Jane Boss )

    Jane seorg yg idealistic, romantic, menjaga hati semua org & xpernah berkata "TIDAK".....Jane mencintai bosnya secara rahsia..rahsia hanya diketahui oleh bffnya....Jane sangat menyukai majlis perkahwinan..dan telah menjadi 'bridesmaid' sebanyak 27 kali.....
    Tetapi apabila adiknya menggoda bosnya..dan mereka menjadi couple...dan nak berkahwin dlm masa yg terdekat...Jane mula meneliti dirinya yang selalu menjadi 'bridesmaid"...Dlm pada tu muncul la pulak seorg penulis yang cute, Kevin... 

     

     

    first time Jane meet Kevin
      
                                    Jane meluahkan rasa hatinya pd Kevin 


    penuh closet Jane ngan 27 baju 'bridesmaid' nya..tgh berdebat ngan Kevin pasal warna baju tu...hehehe...akhirnya Jane bersetuju ngan Kevin..warna baju tu xbegitu menarik, tp Jane menegaskan 'itu adalah pilihan hari bahagi mereka n kita haruslah menghormatinya' 

     
      
    finally Jane n Kevin kahwin.

    kelakar toi
    all pengantin yg pernah di iringi oleh Jane hadir ngan memakai pakaian 'bridesmaid mereka'...so Jane ada lebih dari 27 org bridesmaid....

    ******Pada sy citer kelakar, xdek ar heavy, syok tgk....layan jew.







    Friday, 13 January 2012

    Novel d. AIR MATA.......7 Hari Mencintaiku d. Lafazkan Kalimah Cintamu


    Sediakan tisu sebelum mula membaca.......

       

    7 HARI MENCINTAIKU & LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU karya SITI ROSMIZAH. 
    Penulis ini cukup bijak bermain dengan emosi.. 
    Ada lucu, geram, benci, sakit hati yg tahap gaban punyer lah, sedih giler, dan of course happy ending.....


    Lima bintang utk setiap novel nie.....

    7 HARI MENCINTAIKU 


    Khuzairi <3 Mia Adriana

    Kalau dah jodoh....pasti akan bersatu jua akhirnya.......tak kira le apa halangannya.. 
    Sabaaar aje le ngan mulut si Mia Adriana....... Dengan kurang ajarnya, plus lak ngan biadap punya perangai .....huiii!!!! bukan calang lah... tp si Khuzairi nie sabo aje le...
    iyelah dah tu CINTA HATI  dier dari zaman sekolah...cinta pandang pertama... Khuzairi ni pown ade gak kelemahannya...yelah manusia biasa....
    apapown citer nie mmg BEST......


    LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU  

    RM26.90
    Tahun 2010



    sinopsis kat belakang novel
    Tengku Aqilah, seorang anak yang disisih oleh bapa kandungnya sendiri. 13 tahun di perantauan membina kehidupannya seorang diri. Kepulangannya kepangkuan keluarga telah membuka tirai luka dalam hidupnya.

    Tengku Natasha yang tidak pernah padam api dendam terhadap adiknya, telah menggunakan tiket sebagai anak kesayangan Tengku Hisham, memperlekehkan Tengku Aqilah dengan memberi Tengku Aqilah jawatan sebagai seorang penyambut tetamu merangkap 'tea lady' di syarikat milik keluarga mereka.

    Tengku Ryan Ameer, jejaka tampan kacukan Inggeris Melayu itu begitu membenci gadis ini, mereka tidak boleh langsung bertembung muka pasti perang mulut akan meletus. Tengku Aqilah sedar dimata Tengku Ryan Ameer begitu membara api kebencian terhadap dirinya.

    Mampukah Tengku Aqilah mengapai kebahagiaan dalam hidupnya? 
    MampukahTengku Aqilah terus menagih kasih dari bapanya?
    Begitu utuhkah api kebencian Tengku Ryan Ameer pada dirinya??



    Tengku Aqilah <3 Tengku Ryan Ameer
    Qila <3 Ryan


    Benci diawal pertemuan but loving giler kat ending citer nie....Betul la kot org2 selalu kata...
    'benci2 akhirnya memutik cinta.....sayang gileee last sekali jiwa merana.......'
    'tak kenal maka tak cinta'

    Sanggup la si Aqilah nie pakai rambut afro...hehehe..make up tebal giler.....letak lak mole sikit punya besar kat muka....pakaian lak kontra sungguh colour nya....tambah lak ngan bedak sejuk yg tebal giler.......hahaha... ingatkan si Aqilah nie benggong.... rupa2 nya ada rahsia  d. kisah sedih disebalik penampilannya yg pelik tu....
    apapown citer nie mmg BEST......


    Antara dialog yg menusuk kalbu dan menggeletek hati... 

    "Husband......"
    "Excuse me? Apa kau panggil?"
    "Husband... Kenapa, dah memang awak husband saya, habis tu nak panggil apa? Takkan nak panggil hoi pulak."
    "Panggil nama aje. Tak payah husband-husband. Geli aku dengarlah"
    "Panggil nama? Tak naklah, nampak macam saya ni sama tua aje dengan awak. Anyways suka hati sayalah nak panggil apa pun. Mulut saya air liur saya, buklan pakai mulut awak........ Husband........awak nak makan Maggi tak? Kalau awak nak saya bahagi dua........ Tak nak sudah!! Buat jual mahal konon,  sedapnya Maggi aku ni..."
    "Pizza encik...."
    "Hai, dah tak sedap ke Maggi tu?"
    "Sedap apa. Tak nampak saya mengunyah ni? Sampai hancur saya kunyah tahu tak. Tak payahlah awak nak eksyen dengan pizza awak tu. For you info husband, saya tak suka pizza, tak suka langsung!!
    "Eh...Ada


    *********

    "Qila, saya sebenarnya tak bersedia lagi nak kembali semula dalam hidup awak. Saya tak bersedia menggunakan panggilan abang, panggilan sayang. Jujur saya katakan saya tak bahagia. Buat masa ni saya tak bahagia.......
    Tapi Qila jangan salah anggap, memang saya dah maafkan Qila, cuma buat masa ni perasaan saya masih tawar setiap kali berada di sisi Qila."
    "Habis tu apa yang abang ucapkan masa Qila sakit dulu tu hanya pura-pura ya?.......
    Okey, sekarang Qila faham. Correct me if I am wrong, abang hanya berlakon masa tu semata-mata nak memulihkan semula jiwa Qila, semangat Qila dan apa yang abang lakukan hari tu semata-mata kerana papakan? Bukan kerana kasih abang pada Qila?
    Tapi apa pun, Qila ucapkan ribuan terima kasih pada abang kerana sudi menjadi a good pretender semata-mata nak pulihkan diri Qila. Kesian abang mesti dalam tempoh beberapa hari ni abang begitu tertekan."
    "Qila, I am so sorry, tapi ini lebih baik dari saya terus hidup berpura-pura di samping Qila kan?"
    "Yup, Qila setuju sangat so apa yang abang nak buat sekarang?'
    "Okey, saya nak awak jauhkan diri awak dari saya....."
    "Sorry bang, Qila nak keluarkan handphone sekejap. Qila nak rakam suara abang. Qila ni pelupa sikit orangnya. Nanti Qila boleh pasang setiap hari supaya sentiasa ingat................ Lagi bang?"
    "Kalau boleh saya tak nak Qila tinggal dengan saya di rumah ni, saya nak bersendirian. saya tak perlukan Qila untuk jaga makan pakai saya. Saya tahu nak menjaga diri saya sendiri. Kalau boleh juga jangan telefon saya hari-hari,  jangan SMS saya, jangan sediakan minuman saya lagi di ofis, makan saya dan tunggu saya balik sama. Saya rasa tertekan. Percayalah kalau memang jodoh kita ada, saya sendiri akan datang pada Qila nanti............
    Sure, Qila boleh datang sini setiap hujung minggu, tapi pasal keizinan tu tak perlulah Qila susah-susah nak call. Mulai hari ini saya izinkan ke mana pun Qila nak pergi."
    "Terima kasih bang, Qila balik dulu."
    "Biar abang  hantar Qila..............."
    "Tak payah tadi masa Qila keluarkan phone, Qila sempat SMS Ana suruh call teksi. Qila tunggu kat luar."


    *********

    Tengku Aqilah ade nyanyi lagi ni di m/s 166.....



    Tengku Aqilah ade jugak nyanyi lagi ni di m/s 688.....
    nyanyi kat puncak gunung tu.....






    Wednesday, 11 January 2012

    BAHAGIA

    Bahagia......setiap org mempunyai definasi yg berbeza...
    Sy ade terbaca dlm majalah, tapi sy tak ingat dah majalah apa....dah lupa.....
    Petikannya lebih kurang macam nie la...
    'Ada dua pasangan, pasangan pertama sedang bersantai di halaman rumah yg besar d. mewah...terpandangkan pasangan kedua yg sedang berbasikal membonceng isterinya. Si lelaki dari pasangan pertama merasa cemburu melihat pasangan kedua yg sedang berbasikal d. dipeluk  isterinya....terdetik dihatinya, "Alangkah bahagianya lelaki itu punya isteri yg setia disisinya, walaupun hanya berbasikal mereka kelihatan sangat bahagia" sambil memandang pasangan kedua itu berlalu......
    Lain pula halnya dengan gejolak hati lelaki dari pasangan kedua....lelaki ini merasa kan..."Alangkah bahagianya lelaki itu punya rumah yg besar, isteri yg cantik jelita disisinya d duduk bersantai sambil minum petang...tanpa perlu berpenat lelah hingga ke petang sepertiku....alangkah bahagianya mereka" sambil terus mengayuh basikal....'


    so jelaslah disini setiap orang punya pendapat d. definasi yg berbeza.....

    .

    Tetiba teringat lak kat citer nie....
    'ADA APA DENGAN CINTA'
    Rangga  <3  Cinta
    So enjoy je la ngan lagu nie


    Melly Goeslaw - Ku Bahagia


    Di atas bumi ini ku berpijak

    Pada jiwa yang tenang di hariku

    Tak pernah ada duka yang terlintas
    Ku bahagia


    Ingin ku lukis semua hidup ini
    Dengan cinta dan cita yang terindah
    Masa muda yang tak pernah kan mendung
    Ku bahagia

    Dalam hidup ini
    Arungi semua cerita indahku
    Saat-saat remaja yang terindah
    Tak bisa terulang

    Ku ingin nikmati
    Segala jalan yang ada dihadapku
    Kan kutanamkan cinta tuk kasihku
    Agar ku bahagia