Friday, 31 August 2012

Novel M.A.I.D ~ Suri Ryana & Yes BOSS ~ Areila Sahimi......



          Novel2 ni sebenarnya dah lama sy beli ……
*M.A.I.D. (mei 2011) 
*Yes BOSS (Nov 2011)
~kirim kat kakak iparku, Kak Mimie dan adik iparku, Dyla. TQ kat deme..TQ....TQ....hehehe…dh lebih setahun dh….dh banyak kali sy ulang2 baca…. 

           Baru2 nie kedua2 penulis nie ade menang satu anugerah, Anugerah Pilihan Pembaca Popular-Berita Harian kategori fiksyen 2012. Novel M.A.I.D. karya Suri Ryana menang tempat pertama.  Manakala tempat kedua novel 7 hari menyintaiku karya Siti Romizah dan novel Yes BOSS karya Areila Sahimi ditempat ketiga.  Artikel mengenainya keluar kat surat khabar Berita Harian 26 Ogos 2012……






M.A.I.D.
Karya Suri Ryana
Terbitan Kaki Novel
Harga RM 26.00

“Ya Allah Noorul....takkan goring ikan pun kau tak tahu ?
Masak nasi tahu tak ?
Haih……habislah kau kalau macam ni.
Tak sampai seminggu gerenti kau kena pecat. Noorul.”


Sinopsis yang terdapat dibelakang novel

Terdesak untuk melucutkan gelaran penganggur yang disandangnya, Noorul rela dalam terpaksa menjawat jawatan sebagai pembantu rumah kepada Harris Tan Sri Hamdan. Sikapnya yang cepat gelabah sering mengundang kemarahan Harris, si cerewet tahap gaban hingga menyebabkan Noorul menggelarnya Mr. F ( fussy ).

Daripada berbalas-balas nota berkaitan dengan kerja pada awalnya, boleh pula mereka makan semeja.

Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan Mr. F terpaksa disatukan. Siapa punya angkara ? Asyraf ? Musuh perniagaan Tan Sri Hamdan ?

Serabutnya Noorul hanya Allah yang tahu. Dia terpaksa berhadapan dengan Puan Sri Kirana yang enggan menerimanya sebagai menantu, Elisa – perempuan ‘plastik’ yang tergedik-gedik memburu cinta Mr. F, Nurina – bekas kekasih Mr. F dan si petualang yang mengharu-birukan hidupnya.

Apakah perisai Noorul untuk menghadapi pancaroba ini ? ‘Kuali’ ? ‘Sudip’ ?







Yes, BOSS !
Karya Areila Sahimi
Terbitan Kaki Novel
Harga RM 19.00

Boss memang macam tu kan ?
Apa sahaja yang dia katakan, kita wajib jawab, “yes, Boss !”


Sinopsis yang terdapat dibelakang novel

Aryana……dia tak pernah terfikir yang dia akan menjadi pembantu peribadi kepada lelaki yang menjengkelkan, berlagak bagus dan poyo (tapi boleh tahan kacak jugaklah). Tugas hakiki seorang pembantu peribadi tidaklah susah mana pun, tapi nasib dia yang mendapat boss seperti Ilham Irfan : selalu buat dia pening kepala. Setiap langkah boss ……kena turut. Setiap rentak boss…..kena ikut. Semua kena yes, boss !
Dan dia pun sama sekali tak pernah menyangka yang hatinya akan terpaut pada lelaki itu dan seterusnya membuat dia sering terluka.

Ilham….. dia perlukan Aryana untuk tolong cover line bila dia tiada di pejabat dan tolong pastikan setiap temu janji dia dengan semua ‘teman tapi mesranya’ itu tidak bertindih di antara satu sama lain. Sebabnya ? Dia selalu lupa dengan girlfriend yang mana satu dia patut keluar. Kerja-kerja pejabat yang lain, Aryana yang bijak tu sudah tahu apa yang patut dia buat. Seronoknya hidup bila ada pembantu naif seperti Aryana yang tak pernah membantah.Cakaplah apa sahaja, Aryana pasti akan mengatakan : “Yes, Boss !”
Dan bila Aryana tiada, hidup dia jadi tak keruan. Saat tersedar yang dia perlukan Aryana lebih daripada seorang boss yang memerlukan seorang pembantu peribadi, ada pula halangan yang menanti. Ah ! Masakan dia perlu mengalah kepada tauke kolam ikan keli tu !






maaf kiranya terdapat sebarang kesalahan sy di laman ini....Ini sekadar catatan buat diri sy.... pada sy setiap novel yg telah sy baca ,terdapat ayat2 yg sy suke ( dan terlekat di minda….) & mungkin ada sesiapa yg nk join sy.....wassalam......(*_<)








Thursday, 30 August 2012

Novel yg baru sy baca..............1. Kampung Girl ~ Umi Kalsom. 2. Cik Bunga dan Encik Sombong ~ Airisz







Kampung Girl
Karya Umi Kalsom
Terbitan Karya Seni
Harga RM 21.00

Dalam banyak-banyak perempuan dalam
Malaysia ini, kenapa budak kampung itu juga
yang jadi pilihan hati mummy ?!



Sinopsis yang terdapat dibelakang novel

PERKAHWINAN  yang diatur oleh keluarga ? Ashraf langsung tidak menyangka ! Lebih memeningkan kepala, apabila mengetahui siapa calon yang disebut oleh mummynya, Puan Mazlin. Ainnur ! Si budak kampong itu ?! Tidak mungkin.
“Orang tak nak kahwin dengan budak kampung tu….. mummy jangan paksa Ash !” –Ashraf Khairi.

“Ain akan kahwin dengan Abang Ash !” –Ainnur.
Dan jawapan itu cukup untuk membuatkan Ashraf kehilangan kata.

                Bergaduh mulut ? itu merupakan perkara biasa bagi Ashraf jika Ainnur ada di depan mata. Pasti ada sahaja perkara yang hendak diperbalahkan.

“Dekat kampung kau tu dah pupus populasi lelaki ke sampai kau kena ke bandar nak cari calon suami ?” –Ashraf Khairi.

Dan nada yang sinis itu cukup untuk membuatkan Ainnur naik darah.
                Benarlah kata orang, kerana mulut santan binasa……. kerana mulut ? Jerat terkena diri pemangsa. Rancangan untuk menolak diri Ainnur merupakan titik tolak yang ‘menjahanamkan’ diri Ashraf.

“Ash nak dia beli cincin tunang.” –Ashraf Khairi.

Lain yang dirancang, lain pula jadinya. Pertunangan yang diatur merupakan titik yang mengikat diri Ashraf dan Ainnur. Tapi siapa sangka, tarikh pernikahan yang semakin hampir mencemaskan Ainnur dek kerana ada ‘rahsia’ yang disimpan kemas daripada pengetahuan Ashraf. Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga. Itulah keadaan Ainnur di saat terpaksa menghadapi kemarahan Ashraf yang sememangnya sentiasa suka memarahi dirinya.

And what have you been thinking, doing such thing to me ? Nak bagi aku nampak macam orang bodoh ?” –Ashraf Khairi.

        Kelu lidah Ainnur tidak mampu hendak menjawab. Terkantoi Ainnur dengan helahnya.


        Kesudahannya……. 
Ashraf makin membenci ?
Ainnur menjauhkan diri ? 
Tidak akan bertemukah dua hati ini ? 
Akan wujudkah satu saat itu, di mana lelaki bandar ini jatuh hati dengan kampung girl yang dibenci.



Wednesday, 29 August 2012

mY kEk mErrY


Dari kecik sampai la dah besar, nie la dier kek kegemaran sy. KEK MERRY @ KEK BATIK.....Dulu susah nak dapat peluang makan kek nie (dapat makan setahun sekali je kot) Bukan apa mak sy nie sibuk tolong bapak kat kedai ngan adik2 yang mase tu masih kecik.....so agak terbatas le waktu mak…..

So tunggu aje la....... kebiasaannya mak buat mase raye je.
 HuHuHu.....

Tapi sekarang, kek merry menjadi menu wajib sy mase hari raye n ulang tahun kelahiran sy dan anak2...... Adik beradik dan anak2 sy memang suka giler ngan kek merry nie..…..masa raye mesti deme tanya, “Kek merry buat tak????...…

Kadang-kadang kalau tengok bahan untuk kek nie ada, sy terus buat je..... saje2..... anak2 lah yang paling seronok......
macam orang mengantuk, disorong bantal..... HaHaHa.......



KEK MERRY


Bahan2
Biskut Merry         1 kati / 600gram
Telur      4 biji
Gula        3 sudu besar
Susu       1 tin / 505gram
Planta / Margerin        1 tin ( guna tin susu )
Air Sejuk        1 tin ( guna tin susu )
Pilih salah satu:
1.    Milo        4sudu besar
2.  Koko powder                2sudu besar
3.  Milo        2sudu besar & 1 sudu besar Koko powder
(biasanya sy guna yang no.3…. milo + koko powder ~pada sy lagi sedap ada milo dan koko)

Cara memasak
·       Patahkan biskut merry. ( patah 4 & tepikan )
·    Masukkan Planta / margerin, susu, gula, milo / koko powder & air sejuk campurkan ke dalam satu periuk.
·       Masak sehingga planta / margerin cair.
·       Pukul telur dulu kat mangkuk kecil & masukkan ke dalam periuk tadi.
·       Kacau cepat2 ( takut telur tu berketul2 ). Kacau hingga agak pekat.
·       Masukkan biskut merry. Kacau sebentar & tutup api. Terus kacau sehingga rata.
·       Masukkan kedlm bekas & ratakan.
·       Masukkan kedlm peti sejuk.

Sedap dimakan semasa sejuk.

Ade setengah orang akan bakar kek nie tapi sy suke yang macam nie.......simpan kat peti ais. Bile kek dh   sejuk, potong d makan. Eemmm..........Sedapp.




Monday, 27 August 2012

Novel yg baru sy beli...............Curi-curi Suka ~ Liyana Zahim


Baru-baru nie ada le pegi TESCO Ipoh, nak cari & beli kitchen scale. So sementara tunggu cik abang & bebudak g toilet, sy pusing2 kat tempat novel…….novel yang ade dalam list wajib beli tak ade la pulak….jadi tengok2 aje le…
Bila cik abang dah ade kat sebelah, sy saja le coba nasib kot-kot dapat sebijik 2…..
Alhamdulillah…..dapat la novel nie
Curi-curi Suka….

Bila dah baca….best gak…pendek kata ( panjang tak kata tau ) tak rugi beli….



Curi-curi Suka
Karya Liyana Zahim
Terbitan ALAF21
Harga RM 21.00

Diam-diam jiwa merindu
Senyap-senyap
Hati terpaut



Sinopsis yang terdapat dibelakang novel
WALAUPUN  dibuang ibu dan kakak kandung, Wisya tabah berdepan dengan apa jua rintangan. Dengan titik peluh sendiri dan sokongan kawan-kawan, dia Berjaya melanjutkan pelajaran hingga ke peringkat ijazah.

Insiden jatuh tangga di perpustakaan membuatkan dia malu bertahun-tahun. Apatah lagi disaksikan pula senior bernama Daniel dan Ezroy yang langsung tidak pernah dikenalinya. Sejak detik itu, dia asyik terserempak dengan mereka. Daniel suka menyapa. Ezroy pula suka memerli. Rimas dibuatnya !

‘Malapetaka’ makin menjadi-jadi apabila pada cuti semester itu dia bekerja sementara sebagai guru tuisyen di sebuah rumah. Rupa-rupanya rumah itu kediaman keluarga Ezroy ! Berdepan dengan lelaki itu memang menyakitkan hati Ada sahaja yang hendak digaduhkan. Berbeza betul dengan kembar lelaki itu. Ezril berbudi bahasa dan baik pekertinya.

Dalam diam, dia curi-curi suka seseorang. Entah siapalah yang telah mencuri hatinya. Alangkah indahnya perasaan apabila yang dicintai juga mencintai. Tetapi mengapa setiap orang yang dia sayangi seakan-akan menjauh ? Bagai ditakdirkan tiada sesiapa yang berhak dikasihinya.







maaf kiranya terdapat sebarang kesalahan sy di laman ini....Ini sekadar catatan buat diri sy.... pada sy setiap novel yg telah sy baca ,terdapat ayat2 yg sy suke ( dan terlekat di minda….) & mungkin ada sesiapa yg nk join sy.....wassalam......(*_<)