Dari kecik sampai la dah besar, nie la dier kek kegemaran sy. KEK MERRY @ KEK BATIK.....Dulu susah
nak dapat peluang makan kek nie (dapat makan setahun sekali je kot) Bukan apa mak sy
nie sibuk tolong bapak kat kedai ngan adik2 yang mase tu masih kecik.....so
agak terbatas le waktu mak…..
So tunggu aje la....... kebiasaannya mak buat mase raye je.
Tapi sekarang, kek merry menjadi menu wajib sy mase hari raye n ulang
tahun kelahiran sy dan anak2...... Adik beradik dan anak2 sy memang suka giler
ngan kek merry nie..…..masa raye mesti deme tanya, “Kek merry buat tak????...…
Kadang-kadang kalau tengok bahan untuk kek nie ada, sy terus buat je..... saje2..... anak2 lah yang paling seronok......
macam orang mengantuk, disorong bantal..... HaHaHa.......
KEK MERRY
Bahan2
Biskut Merry 1 kati / 600gram
Telur 4 biji
Gula 3 sudu besar
Susu 1 tin / 505gram
Planta / Margerin 1 tin ( guna tin susu )
Air Sejuk 1 tin ( guna tin susu )
Pilih salah satu:
1. Milo 4sudu besar
2. Koko powder 2sudu besar
3. Milo 2sudu besar & 1 sudu besar Koko
powder
(biasanya sy guna yang no.3…. milo + koko powder ~pada sy lagi
sedap ada milo dan koko)
Cara memasak
· Patahkan biskut
merry. ( patah 4 & tepikan )
· Masukkan Planta / margerin, susu, gula, milo / koko
powder & air sejuk campurkan ke dalam satu periuk.
· Masak sehingga
planta / margerin cair.
· Pukul telur
dulu kat mangkuk kecil & masukkan ke dalam periuk tadi.
· Kacau cepat2 (
takut telur tu berketul2 ). Kacau hingga agak pekat.
· Masukkan biskut
merry. Kacau sebentar & tutup api. Terus kacau sehingga rata.
· Masukkan kedlm
bekas & ratakan.
· Masukkan kedlm
peti sejuk.
Sedap dimakan semasa sejuk.
Ade setengah orang akan bakar kek nie tapi sy suke yang macam nie.......simpan kat peti ais. Bile kek dh sejuk, potong d makan. Eemmm..........Sedapp.
No comments:
Post a Comment